Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Het klimaat van Spanje en de beste tijd om te reizen

Rate this post

Of je nu lekker naar het strand wil, een sportieve vakantie wel ziet zitten of liever een culturele stedentrip gaat ondernemen: het is natuurlijk wel zo fijn als je dan lekker weer hebt! Spanje is natuurlijk een land dat bekend staat om haar heerlijke zonnetje, maar Spanje is ook erg groot wat tot gevolg heeft dat het klimaat toch niet overal helemaal hetzelfde is. De zon is zeker aanwezig maar zeker niet altijd. De winters kunnen namelijk toch echt wel behoorlijk koud zijn, met sneeuw en andere winterse symptomen. Dit geldt zeker voor het noordwesten en het binnenland van Spanje. Hieronder een aantal interessante klimaat technische zaken over Spanje.

Het klimaat

spanje vlag
Spanje is een groot land, namelijk wel 12 keer zo groot als Nederland. Zelfs in ons kleine kikkerlandje merk je al temperatuurverschillen tussen de kustprovincies en de provincies in het binnenland en het zuiden van het land. Je kunt je dus voorstellen dat het contrast in Spanje tussen de verschillende delen van het land nog groter zijn.

Waar veel mensen bij Spanje misschien wel automatisch aan warm en zomers weer denken, is dat niet iets dat altijd opgaat. De zomermaanden zijn inderdaad erg warm en vaak ook erg droog, maar de wintermaanden kunnen net zo winters zijn als bij ons. Zeker in het binnenland en in het noordwesten is sneeuw zeker geen uitzondering. Dit komt door de invloeden uit de bergketens en het feit dat de middellandse zee op dat punt te ver weg is om echt van invloed te zijn.

De grootte van het land, de indeling en natuurlijke verschijnselen zoals de bergketens zorgen ervoor dat Spanje wel drie klimaattypes heeft. Dat zijn de volgende:

  • De eilanden en de gebieden aan de kust in het oosten en het zuiden hebben een mediterraan klimaat. De zomers in een mediterraan klimaat zijn warm, en de winters zijn ook relatief warm. In de winter valt ook de meeste neerslag, vrijwel altijd in de vorm van regen omdat het gewoonweg niet koud genoeg is voor sneeuw. Dit is een gematigd klimaat.
  • Het centrale binnenland heeft een landklimaat, een vrij uitgesproken klimaat. De zomers zijn warm en ontzettend droog, terwijl de winter erg koud zijn. Er kan dan ook winterse neerslag vallen, zoals sneeuw.
  • Het derde klimaattype is een zeeklimaat. Dit is net als het mediterraan klimaat een gematigd klimaat, maar wel minder warm. Bij dit klimaat kan ook in de zomer regen voorkomen en in de winter kan er zeker sneeuw vallen, maar het is wel veel minder koud dan het landklimaat. Dit klimaat komt voor in het noorden en het noordwesten van Spanje.

(Over)winteren in Spanje

overwinteren-spanje
Veel mensen kennen Spanje als hét land om te overwinteren en in sommige delen van het land kan dat ook erg goed. De Costa’s zijn in de winter ook zeer aangenaam om te vertoeven. De Costa Blanca, aan de oostkust, is een uitstekend oord om te overwinteren. De temperatuur ligt tussen de 15 en 18 graden en ook de neerslag is maar weinig in dit gebied. Een andere goede optie is Costa del Sol, waar het ook lekker warm is met minstens 15 graden, maar wel iets natter dan de Costa Blanca.

Een andere fijne optie om lekker te overwinteren, is een verblijf op de Canarische eiland. Officieel hoort de eilandengroep bij Spanje, maar ze liggen wel een eind van het vasteland af. Doordat de eilanden geografisch dichter bij Afrika liggen dan bij Europa, wijkt het klimaat behoorlijk van het klimaat van het vasteland van Spanje. Het voordeel daarvan is, dat het in de winter gemiddeld toch een stuk warmer is dan op het vasteland, maar de zomer juist iets minder dan bijvoorbeeld de Costa’s.

De winter op de Canarische eilanden voelt lenteachtig aan: aangenaam warm en mooi groen. Het kan echter wel voorkomen dat er toch nog wat slecht weer is, en dat is dan vooral in de maanden november tot en met februari. Hogedrukgebieden boven West-Europa zijn hiervan dan de oorzaak en kunnen nogal eens regen en wind veroorzaken. Tijdens deze regen is het gelukkig wel gewoon nog lekker van temperatuur en zeker niet koud te noemen.

En wat sommige mensen misschien ook niet weten, is dat je in Spanje ook heerlijk kunt wintersporten. Dit kan, net als in andere wintersport zoals in bijvoorbeeld Duitsland en Oostenrijk, in de winter en de lente. Spanje is een bergrijk land en zoals eerder beschreven, is sneeuw voor de Spanjaarden geen vreemd verschijnsel, afhankelijk van de regio waarin zij wonen. In het zuiden ligt de Sierra Nevada en in het noorden de Pyreneeën en beiden bergketens zijn uitermate geschikt voor een leuke wintersportvakantie.

Wat nog leuker is, is dat je een wintersportvakantie zelfs zou kunnen combineren met een zonvakantie in de winter! Ga lekker skiën in de Sierra Nevada in het zuiden en rij in pakweg anderhalf uur tijd naar de zuidelijke kust. Je zou het niet verwachten maar die anderhalf uur kan wel zo’n 20 graden verschil maken.

In bepaalde delen van Spanje is het klimaat eigenlijk niet zoveel als dat van ons land. Het noordelijke deel van het land onder de Pyreneeën en het midden van het land hebben een weertype dat lijkt op dat van ons. De temperatuur ligt dan net een beetje boven het vriespunt, en is er een reële kans dat je ook nog wat winterse neerslag meemaakt, in de vorm van hagel, ijzel of zelfs (poeder)sneeuw. Ook in Catalonië en Baskenland heerst hetzelfde weertype en kan er dus ook zeker een bui vallen. Deze gebieden liggen allebei in het noorden van het land.

Wanneer kan ik het beste op vakantie gaan en waar ga ik dan naartoe?

Dat ligt er natuurlijk ook heel erg aan wat het doel van je vakantie is. Wil je cultuur snuiven, lekker naar het strand of juist actief bezig zijn?
View of Albayzin, Granada, Spain. On top of the hill San Cristób
Eigenlijk kun je voor alle regio’s een vuistregel nemen. Voor alle regio’s geldt eigenlijk hetzelfde namelijk: mei en juni zijn over het algemeen maanden met niet al te veel neerslag en aangename temperatuur. Uiteraard kun je ook voor juli en augustus kiezen, maanden waarin ook maar weinig neerslag valt maar waarin het over het algemeen wel veel warmer is. Zeker in het zuiden kan het dan wel 30 graden worden. Kan natuurlijk lekker zijn voor een zonvakantie aan zee, maar als je graag een stedentrip wilt ondernemen, zal je misschien snel bevangen zijn door de hitte. Bovendien is het in augustus gewoon ook echt druk in Spanje, zonder overdrijven. In augustus hebben de Spanjaarden zelf ook vakantie en trekken zij ook naar de kust of juist naar de bergen.

Ook echt een aanrader, is een najaar vakantie in september. Het is dan een stuk rustiger dan in de zomer, maar wel nog aangenaam warm en vaak ook nog niet te nat. Ongeacht wat je gaat ondernemen op je vakantie, is het natuurlijk wel zo lekker om goed weer te hebben en daar hoort regen voor de meeste mensen natuurlijk niet zo bij. In sommige gebieden, zoals het noorden en de eilanden zoals Mallorca en Tenerife kan er in het voorjaar en het najaar wel relatief veel regen vallen. Check dus echt van te voren specifiek voor het gebied waar je naar toe wilt, hoeveel regen daar gemiddeld valt in de door jouw gewenste reistijd!