Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
4.3/5 - (6 stemmen)

Barcelona is de op een na grootste stad van Spanje en is de grootste stad van Catalonie en de provincie Barcelona. De stad heeft meer dan 1,6 miljoen inwoners en hoeft alleen Madrid voor zich dulden. De stad Barcelona is gelegen aan de Middellandse Zee en heeft in het noorden van de stad de Costa Brava en in het zuiden de Costa del Garraf. De haven van Barcelona is erg belangrijk vanwege zijn ligging. Barcelona is ook de thuishaven van een van de populairste voetbalclubs in de wereld, namelijk FC Barcelona.

 

Geschiedenis Barcelona

De eerste mensen die gingen wonen rond Barcelona was een Iberisch volk en dit was rond 1500-2000 voor Chr. De stad werd in de tijd van de romeinen veelal gebruikt als een militair fort en functioneerde als een vestiging in de Romeinse route van Rome naar Cádiz. In de 5de eeuw na Chr. werd Barcelona verovert door de Visigoten die er een groot handelscentrum van maakte. 300 jaar hierna veroverden de Arabieren de stad en vluchtte er een groot deel van de bevolking naar de nabij gelegen Pyreneeën. Een donkere tijd voor de stad was het jaar 985, wat het Kalifaat van Cordoba verwoestte een groot deel van de stad. Hij slaagde er ondanks de verwoestingen niet in de stad te bezetten. Na deze gebeurtenissen kwam er een wederopbouw van Barcelona. Mede hierdoor was de stad in de 13de en 14de eeuw een van de belangrijkste mediterrane steden. In de eeuwen die volgde kwamen er veel politieke spanningen in Barcelona. De Catalaanse opstand en de Spaanse successieoorlog waren hier de hoogte punten van. Na deze successieoorlog kwam er een einde aan de onafhankelijkheid van Catalonië en begon er een zwarte bladzijde in de geschiedenis van Barcelona. De wedergeboorte van de stad kwam in de 19de eeuw, want toen werd Barcelona voor de tweede keer in de historie van de stad een belangrijk politiek, economische en cultureel centrum. De groei van de stad liep door tot en met 1936. De Spaanse burgeroorlog brak namelijk uit. De stad werd meerdere malen gebombardeerd door de dictator Franco. De dictator maakte van de stad een industriële machine, waardoor de groei van de stad uit bleef. Na de dood van Franco ging het weer bergopwaarts met Barcelona en werd de Catalaanse cultuur weer herkent.

 

 

Toerisme

Elk jaar gaan er miljoenen toeristen naar Barcelona om de prachtige trekpleisters te bezoeken. Dat is niet zo gek, want je kan naast prachtige bezienswaardigheden ook lekker op het strand liggen. Hiernaast is Barcelona ook een van de grote shopping steden van Europa. De stad Barcelona doet ook niet onder als het gaat om eten en drinken. Er zijn veel gezellige restaurants, bars en clubs waar je gezellig kan eten, drinken en een dansje kan wagen. Spanje staat natuurlijk ook bekent om het uitgebreide avondeten. Typische Catalaanse gerechten zijn paella, aioli en romescu. Er worden ook regelmatig feesten georganiseerd met gezellige muziek en optredens.

 

 

Bezienswaardigheden Barcelona

De Sagrada Familia is het symbool van Barcelona. De naam staat voor heilige familie. Het is een enorme basiliek die is ontworpen in 1882. Er wordt sinds het leggen van de eerste steen continu aan gebouwd. Alleen tijdens de burgeroorlog is er niet gebouwd aan de kerk. De opleveringsdatum van de kerk staat momenteel op 2026. Ondanks dat de kerk nog niet af is, is het een ware lust om naar te kijken van buiten en van binnen. De bouw is grotendeels afhankelijk van giften van bezoekers. Doordat de bouw al zo lang duurt moeten delen van de kerk die al af zijn opnieuw gerenoveerd worden. De kerk is in 2010 door de paus tot basiliek gewijd, ondanks dat de kerk nog niet af is.

http://hosteldeals.nl/wp-content/uploads/2014/03/sagrada-familia-visit-in-barcelona-38ad8.jpg
http://hosteldeals.nl/wp-content/uploads/2014/03/sagrada-familia-visit-in-barcelona-38ad8.jpg

Palau de la Musica is een prachtig concert gebouw uit 1908. De glazen koepel over het concertgebouw symboliseert dit gebouw. Het gebouw bevat 2 zalen en heeft plaats voor meer dan 2000 bezoekers. De grote zaal is ingericht met beelden van de beroemde componist Richard Wagner. Het gebouw heeft van binnen een uitstraling van rijkdom en de buitenkant doet hier niet voor onder met de prachtige beelden. Op het gebouw staan beelden van de beroemde componisten Back, Beethoven en Palestrina.

Park Guell is een stadspark in het stadsdeel Gracia. Het is bij wijze van spreken het groene hart van Barcelona. Door het gehele park loop een reuze slang die zitplaats biedt voor de bezoekers. Het park is aangelegd door Antoni Gaudi. De opdrachtgever voor het park was Eusebi Guell. In eerste instantie was er niet veel interesse in het park, maar dit veranderde in de loop van de jaren.

Port de Barcelona is de haven van Barcelona en is net zo oud als de stad. Allerlei goederen worden elke dag van en naar de regio rondom Barcelona getransporteerd. Het is ook een grote aanlegplaats voor cruiseschepen. In de haven is ook een groot winkelcentrum te vinden en kan je het grootste aquarium van Europa bezoeken.

 

 

Uitgaan in Barcelona

Het uitgaansleven in Barcelona heeft een bruisend uitgaansleven. De meeste Spanjaarden die wonen in Barcelona gaan uit in het weekend, ondanks de vele activiteiten die plaatsnemen doordeweeks. Vrijdag en zaterdagavond zijn de drukste uitgaansavonden. Over het algemeen begint een uitgaansavond met een gezellig diner om vervolgens wat te drinken in een barretje en naar een club te gaan. Donderdagavond is studentenavond en is bovendien de goedkoopste avond, want de meeste clubs zijn gratis binnen te komen op deze avond.

Er zijn veel verschillende uitgaansgebieden in een stad van de grootte Barcelona. Maria Cubi, PLaca Reial en Poble Espanyol zijn oudere uitgaansgebieden, desondanks zijn deze gebieden nog steeds erg populair. Recentere uitgaansgebieden zijn Raval en Born, hier zal je ook meer jongere mensen tegen komen dan in de andere gebieden.

In Barcelona is niet een bepaalde dresscode, maar bepaalde clubs willen geen mensen met sneakers naar binnen laten. Het is daarom verstandig om altijd wat netter naar de clubs te gaan dan hier in Nederland.

 

Vervoer

Het vervoer in Barcelona is heel goed geregeld en je kunt je makkelijk manoeuvreren in de stad. Het makkelijkste en snelste vervoer in de stad is de metro. Het metronetwerk van Barcelona is heel uitgebreid en kan je gemakkelijk brengen naar interessante plekken in de stad. De bus is een minder snel alternatief, maar het voordeel dat de bus met zich mee brengt is dat je erg veel van de stad ziet. Het is ook mogelijk een fiets te huren in Barcelona en is een goed alternatief voor het openbaar vervoer. Het is een fietsvriendelijke stad, want er zijn fietspaden op de hoofdstraten en kun je lekker met de fiets langs de zee fietsen. Er zijn ook een aantal tramlijnen aanwezig in Barcelona, maar deze brengen je over het algemeen alleen naar de rand van de wijken en niet zoals de metro middenin een wijk.