Typisch Spaans

Eetgewoonten in Spanje

Beoordeel deze inhoud

Eetgewoonten hebben we allemaal. In Nederland eten we drie maaltijden per dag en wordt de avondmaaltijd traditioneel rond zes uur gegeten. Maar hoe zit het eigenlijk met de eetgewoonten in Spanje? Wel zo handig om te weten voordat je op vakantie gaat! Voor je het weet sta je voor de dichte deuren van een restaurant of kijken de Spanjaarden je raar aan als je je maaltijd op een typisch Nederlandse manier nuttigt.

Eetgewoonten op een rijtje

Tapas in San SebastianHet eerste wat opvalt als je in de namiddag bent geland en op zoek bent naar een lekkere avondmaaltijd, is dat je waarschijnlijk de enige in het restaurant bent, en dat als er al andere mensen aanwezig zijn rond zeven uur, dit waarschijnlijk ook allemaal toeristen zijn. De Spanjaarden eten immers veel later dan dat wij Nederlanders doen! De meesten gaan pas rond tien uur ’s avonds avondeten, maar in veel gevallen gaat men nóg later aan tafel. Dit verklaart ook meteen waarom veel restaurants gesloten zijn op het moment dat jij op zoek bent naar een avondmaaltijd: pas rond negen uur ’s avonds
openen de eerste restaurants die ’s avonds open zijn
hun deuren. Tenzij je in een toeristisch gebied zit natuurlijk!

Naast de etenstijden zijn ook de porties en de soort maaltijden anders dan wij gewend zijn. Zo eten de Spanjaarden ’s middags warm en uitgebreid: in de meeste gevallen wordt er een uitgebreid driegangenmenu bestaande uit een voor-, hoofd- en nagerecht met consumptie genuttigd, terwijl ze ’s avonds vaak alleen een boterham of een andere simpele maaltijd nuttigen. Je kan simpelweg zeggen dat de lunch en het avondeten omgedraaid zijn ten opzichte van de Nederlandse gewoonten. Doordat de lunch de belangrijkste maaltijd van de dag kan het in minder toeristische gebieden zomaar gebeuren dat alle restaurants ’s middags open zijn en dat je ’s avonds voor dichte deuren komt te staan. Goed rekening mee houden dus!

TapasTot slot zijn tussendoortjes ook een stuk populairder in Spanje. Vaak worden deze met een gezellige groep samen genuttigd onder het genot van een drankje en een goed gesprek. Deze tussendoortjes  worden voor de lunch en het avondeten genuttigd. Het tussendoortje voor de lunch wordt de ‘almuerzo’ genoemd en het tussendoortje voor het avondeten wordt de ‘merienda’ genoemd. Deze tussendoortjes worden vaak genuttigd in een bar en bestaan meestal uit stokbrood met beleg: ‘pinchos’, kleine porties van maaltijden: ‘tapas’ of grotere porties: ‘raciones’.

Verandering

Ondanks deze traditionele Spaanse eetgewoonten verandert er veel in Spanje. Zo zijn er steeds meer Spanjaarden, vooral in de grote steden en in toeristische gebieden, die vaker ’s avonds warm eten en bovendien minder tussendoortjes nuttigen. Toch blijft dit aantal beperkt. Gelukkig zijn de Spanjaarden een gastvrij volk, waardoor je als toerist in verreweg de meeste gevallen lekker kunt genieten van de maaltijd die je gewend bent op het tijdstip dat je gewend bent. Maar om de cultuur echt goed te beleven en je tijdens je vakantie een echte Spanjaard te voelen is het zeker het proberen waard. Je zult er bovendien geen spijt van krijgen!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Menu Title