Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

FC Barcelona

Rate this post

Futbol Club Barcelona

FC Barcelona is een voetbalclub uit Spanje en dan beter gezegd uit het zo gevoelige Catalonië. De club is op 29 november 1899 opgericht en heeft in zijn rijke geschiedenis al tal van prijzen gewonnen en top spelers gehad. De Catalanen hebben altijd al hun eigen identiteit gehad, dit komt door het strenge regime van Franco in het midden van de twintigste eeuw. Dit is iets wat de club nog steeds kenmerkt en uniek maakt.

De voetbalgeschiedenis van de club is gigantisch. In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren er na oorlogen en een streng regime eindelijk weer grote successen. Aan deze periode van successen kwam pas een einde in 1961 toen het de Europacup finale verloor.  In de jaren van Johan Cruijff, Rinus Michels en Johan Neeskens kwamen er op nieuw weer een piek in het aantal successen. Hierna werd het veel wisselvalliger tot Johan Cruijff terugkeerde als coach van de club. Hij won onder meer vier landstitels en de Europacup I. Na deze periode was er weer een dip, om vervolgens weer te gaan pieken met het bekende tiki-taka voetbal kwam. Met spelers als Messi, Iniesta en Xavi werd er oogverblindend mooi voetbal gespeeld en won het in 2009 alle prijzen die er maar te winnen waren. Momenteel staat FC Barcelona ook weer aan de top van de voetbalwereld en domineren ze samen met grote concurrent Real Madrid de Spaanse competitie. Internationaal gezien doen ze zeker ook mee om de prijzen, al is de concurrentie daar de laatste paar jaar vele malen hoger geworden.

Het stadion, Camp Nou waar FC Barcelona zijn thuiswedstrijden afwerkt is een ware voetbaltempel. Het stadion biedt plaats aan een kleine 100.000 mensen en is in 1957 opgeleverd. Het ligt voor een deel onder de grond waar door het van de buitenkant net lijkt alsof het vele malen kleiner is. Dit is echter niet het geval als je een kijkje van binnen genomen hebt, een thuiswedstrijd mee maken is ook echt een aanrader en iets wat je zeker een keer meegemaakt moet hebben.