Het Weer

Gebieden in Spanje met weerinformatie

Beoordeel deze inhoud

Op vakantie naar Spanje? Met dit handige overzicht weet je precies wat je kunt verwachten per gebied van de neerslagkans en temperaturen.

De ligging van Spanje zorgt ervoor dat het noordwesten (de gebieden Galicië, Asturië, Cantabrië en baskenland) onder invloed liggen van sterke windstromen. Het wordt gezien als één van de bergachtigste landen van Europa. Deze kenmerken zorgen ervoor dat er verschillende klimaten in Spanje zijn.

Het mediterraanse klimaat komt vooral voor in het noord- en zuidoosten en langs de Middellandse Zeekust (Catalaanse kust, Balearen, Alicante, Murcia, Almeria en de noordelijke helft van het Valenciaanse land). Hier zijn de zomers vooral warm en de winters vrij mild. Waar in het noordoosten ongeveer 600 millimeter per jaar regen kan vallen berekend over een beperkt aantal dagen, valt er in het zuidoosten maar ongeveer 150 millimeter per jaar en behoort het tot de droogste plek van Europa. Het landschap ziet er woestijnachtig uit en de temperaturen kunnen hoog oplopen.

Het subtropische klimaat is vooral terug te vinden op de Canarische Eilanden en aan de Zuidkust van Spanje. Hieronder vallen onder andere Málage en de kusten van Granada. Een gemiddelde temperatuur van 20 graden Celsius het gehele jaar door is hier de standaard. De hete zomers en extreem zachte winters hebben hier de overtoom. Volgens de universiteit van Syracuse heeft de stad Las Palmas op Gran Canaria het beste klimaat ter wereld.

De Spaanse Hoogvlakte (Madria, Castillië-La Mancha en Léon) hebben een mediterraans klimaat met sterke invloeden van het extreme landklimaat. Er zijn lange en zeer hete zomers aanwezig met koude winters. Over het algemeen valt er in deze gebieden heel weinig neerslag.

De meeste neerslag in Spanje valt in het noorden aan de Atlantische kust. In de gebieden Galicië, Asturië en Cantabrië valt er ongeveer 1000-12000 millimeter per jaar. Het klimaat dat hier aanwezig is, is een zeeklimaat met milde zomers en milde winters.

Het gebergte in het noorden van Spanje, de Pyreneeën hebben frisse zomers en koude winters. Er heerst een gematigd nat klimaat en in bepaalde gebieden een hooggebergteklimaat. Dit houd in dat er op in de gebieden waar een hooggebergteklimaat aanwezig is het hele jaar een ijskoude temperatuur voelbaar is. De temperatuur is er altijd onder de 0 graden Celsius.

Al met al is het dus aan te raden om vooraf goed te kijken naar welk gebied je op vakantie gaat, om verrassingen qua klimaat te voorkomen. Het zou toch zonde zijn dat je je korte broek meeneemt en in een gematigd nat klimaat terecht komt. Een prachtig land met veel zon en ook wel soms wat neerslag.

 

spanje klimaatkaart

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Menu Title