Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Guadalajara

5/5 - (1 stemmen)

Guadalajara is een oude stad in Centraal-Spanje. De stad ligt in de gelijknamige provincie Guadalajara in de regio Castilië – La Mancha, heeft een oppervlakte van ruim 235 km2 en telt ongeveer 84.803 inwoners.

Toledo

 

 

Historie Guadalajara

In de 8e eeuw werd de stad aangevallen door de Moren (Arabieren) die de grens van hun rijk. De grens werd de rivier van stenen genoemd door de Moren. Over de stad en het bestuur tijdens deze overheersing is echter vrijwel niks bekend. U kunt nog wel de nalatenschap van de Moren terug zien in de stad (bruggen en ruïnes).

Vanaf 1085 was de stad in de macht van de Castiliaanse koning Alfons VI, na een succesvolle aanval op de Moren. Van 1085 tot 1212 onderging Guadalajara veel oorlogen tegen onder andere de Almovariden.

In de periode van de Renaissance kwam de stad pas echt tot bloei door de komst van de Mendoza familie, die zich in Guadalajara vestigden. In 1460 werd Guadalajara het stadsrecht verleend en mocht het zich zelf echt een stad noemen.

De stad Guadalajara zou niet in handen van de Spanjaarden blijven, aangezien in 1808 het Franse leger de stad innam (als gevolg van de Spaanse Onafhankelijkheidsoorlog van 1808 -1813). Het grootste deel van de stad werd verwoest door de Franse overheersers. Na de Spaanse Burgeroorlog van 1936 – 1939 werd Guadalajara opgenomen in ontwikkelingsplannen om industrieën uit Madrid (dat inmiddels was uitgegroeid tot een wereldstad) te halen en rond de stad van Guadalajara te vestigen. In deze periode werd de stad één van de snelst groeiende steden van Spanje.

1134801_152_z

Ligging & bereikbaarheid

De stad Guadalajara ligt in Centraal-Spanje en ligt op zo’n 55 kilometer ten Noordoosten van De hoofdstad van het land, namelijk Madrid. Hierdoor ligt het ook op dezelfde afstand van de internationale luchthaven Barajas.

De stad is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Zo heeft de stad goede busverbindingen met omliggende steden en dorpen, voorstads- en regionale treinen en ten slotte met hogesnelheidstreinen. De trajecten van de hogesnelheidstreinen waar Guadalajara op aan gesloten is, zijn als volgt:

  • traject 1: Madrid – Guadalajara – Zaragoza – Lerida
  • traject 2:  Madrid – Guadalajara – Zaragoza – Lerida – Barcelona
  • traject 3 (nog niet beschikbaar): Madrid – Guadalajara – Zaragoza – Lerida – Barcelona – De Franse grens.

Bezienswaardigheden

Net als iedere Spaanse stad heeft Guadalajara veel bezienswaardigheden die toeristen kunnen bezoeken. Hieronder staan enkele bezienswaardigheden van Guadalajara voor u op een rijtje:

  • Toro de Osborne (De typische Spaanse zwarte stier). Dit is een groot standbeeld van een zwarte stier. De reden dat die in de Meeste steden van Spanje te vinden is, is dat deze stier het (onofficiële) nationale symbool van Spanje is.
  • Capilla Luis de Lucena. Een oude kapel van de San Miguel kerk en dient tegenwoordig als opslagplaats van de Provinciale Commissie voor Monumenten. De commissie bewaart hier haar kunstwerken en archeologische vondsten.
  • Parque de la Concordia. Dit is een stadspark in het centrum van de stad. Het park is opgericht in 1854 en was vanaf 13 juni 1854 open voor publiek.
  • Concatedral de Santa María.Het kathedraal is een mudejar kerk en heeft een klokkentoren met maar liefst acht klokken.
  • Parroquia de San Nicolás El Real. Dit is een kerk uit de zeventiende eeuw in het centrum van de stad. De kerk is vernoemd naar Sint Nicolaas de Koninklijke.
  • Ruïnes van het alcázar. Dit zijn ruïnes van het oude koninklijke paleis van Guadalajara
  • Pantheon van de Hertogin van Sevilla.

 

5481526974_c06ae4c2ac