Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Madrid, de hoofdstad van Spanje

Rate this post

Madrid is de grootste stad en tevens ook de hoofdstad van Spanje. Het is de op twee na grootste stad van de Europese Unie en is een best behoorlijke wereldstad. Madrid staat vaak een beetje in de schaduw van Barcelona, maar dat is geheel onterecht! Madrid is een fantastische stad met hele mooie pleinen, fonteinen, indrukwekkende musea en een nachtleven die je meegemaakt moet hebben. Kortom, Madrid is een stad die je bezocht moet hebben!
Madrid 1

Geschiedenis van Madrid

Madrid werd in 854 gesticht door Mohammed de Eerste van Granada. De Moren hadden de stad in hun macht en de stad diende als verdediging voor een andere stad genaamd, Toledo. Aangezien Madrid in het midden van Spanje ligt, was het geen gunstige locatie als handelsstad. Er kon geen haven worden aangelegd en het lag niet op de route van andere belangrijke steden. Vervolgens werd lange tijd later in 1561 Madrid uitgeroepen tot hoofdstad van Spanje door de toenmalige koning, Filips de Tweede. In de tijd van Karel de Derde werden er meerdere bruggen, ziekenhuizen en mooie parken gebouwd en dat zorgde voor het ontstaan van een hele mooie stad.

Napoleon heeft Madrid ook enige tijd in handen gehad, maar daarna werd in 1873 in Madrid de Eerste Republiek uitgeroepen door Emilio Castelar. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog was Madrid één van de zwaarst getroffen steden en was er erg veel verwoest. Na deze burgeroorlog kwam de dictator Franco aan de macht en pas na zijn dood in de jaren 70 werden de eerste democratische verkiezingen gehouden.

Recente geschiedenis van Madrid zijn de terroristische aanslagen op treinen tijdens de ochtendspits van 11 maart 2004. Er kwamen hier 190 mensen om het leven en meer dan 1700 mensen gewond. Dit was een zwarte dag in de geschiedenis van Madrid en is nog steeds een erg gevoelig onderwerp.

Bezienswaardigheden Madrid

Tegenwoordig is Madrid een erg belangrijke stad in Europa. Het is een zeer bruisende stad, waar altijd wel iets gebeurt. Het heeft hele mooie bezienswaardigheden en is zeker de moeite waard om te bezoeken. Hieronder een paar leuke plekken om te bezoeken tijdens uw verblijf in Madrid.

Het Palacio Real is het Koninklijke Paleis in Madrid wat dient als werkpaleis voor de koning van Spanje. Het paleis is gebouwd tussen 1738 en 1764, waar vroeger een Mors fort stond. Het één van de grootste paleizen van Europa en heeft ook een erg mooie tuin waarin je Engelse landschapsarchitectuur in kunt terug zien. Wat je gezien moet hebben is het trappenhuis met mooie muurschilderingen, de troonzaal, de gala-eetzaal en het koninklijk kapel. Een erg mooi gebouw en zeker de moeite waard om te bekijken!Madrid 2

Een beroemd plein in Madrid is de Plaza de España. Het plein wordt omringd door de twee hoogste gebouwen van de stad; De Torre de Madrid en de Edifcio España. Op het plein vind je een monument die is gemaakt voor de Spaanse schrijver, Miguel de Cervantes Saavedra. Dit plein is zeker de moeite waard om te bezoeken en is een leuke plek om foto’s te maken.

De Plaza Mayor is ook een erg beroemd plein in de stad en werd in de 12e eeuw door christenen gebouwd. Het plein bevat allemaal leuke cafés, restaurants en winkeltjes die zich bevinden onder de bogen rondom het plein en in kleine straatjes. Dit is ook een ontmoetingsplek voor de lokale bevolking en op dit plein worden vaak feestjes gegeven. Een erg gezellig plein met heel veel te doen en je zult constant vermaakt worden door de vele straatartiesten.Madrid 3

Uitgaan in Madrid

Het uitgaan in Madrid is heel erg gezellig en zeker de moeite waard om een avondje te beleven bij een bezoek aan Madrid. De Ananda is een openlucht discotheek in Madrid en ligt vlakbij Atoch station. Je kunt hier op de lekkerste muziek dansen en er zijn daarnaast ook twee zalen binnen, waar je ook tot in de late uurtjes kunt dansen. In de zomer is het heerlijk om jouw cocktail buiten onder de sterrenhemel te drinken. Daarnaast zijn heel veel leuke kroegen en andere discotheken waar je je heel erg zult vermaken! Een aanrader als je besluit om Madrid te bezoeken!
Madrid 4