Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Stedentrip combi: Barcelona en Gerona

Rate this post

Barcelona is al sinds jaar en dag één van de populairste vakantiebestemmingen binnen Europa. Deze heerlijke stad staat bekend om haar vele bezienswaardigheden, relaxte sfeer en de voortreffelijke lokale keuken. Wat de meesten bij het boeken van een aantrekkelijke last-minute vakantie zal ontgaan is dat je een bezoek aan deze wereldstad prima kunt combineren met een bezoek aan Gerona. Hoewel deze stad veel kleiner is, heeft het zeker niet minder te bieden op het gebied van kunst, cultuur en cuisine. Barcelona en Gerona zijn tegenwoordig ook erg goed last-minute te bereiken door te reizen per bus. Voor een optimale beleving van je stedentrip hebben we daarom de leukste bezienswaardigheden van beide steden voor je op een rijtje gezet.

Barcelona

barcelona
foto bron: https://www.flickr.com/photos/kygp/8462946891

Bij Barcelona denk je natuurlijk aan de Sagrada Familia. Deze Basiliek stamt uit eind 19e eeuw en is gebouwd naar een ontwerp van Antoni GaudÍ en kent verschillende stijlen waaronder de Spaanse Gotiek en het bekende Jugendstil. Het Casa Mila appartementengebouw is een ander bouwwerk dat is ontworpen door deze Catalaanse architect en is tegenwoordig ook een belangrijke trekpleister in de stad. De buitenmuren zijn uitgewerkt in golven en de ventilatiekanalen zijn voorzien van bijzondere kunstzinnige vormen. In het Casa Mila kun je daarnaast ook het museum met wisselende exposities bezichtigen.
Het fotogenieke Parc Guell (ook een ontwerp van … je raadt het al) is een stadspark in het stadsdeel Gracia en staat vol met pijnbomen, palmen en in het midden tref je een plein aan dat is omringd door bomen. Hier tref je ook een GaudÍ-museum aan en kun je de prachtige mozaïeken zitbank en reuzesalamander bewonderen.

De Port de Barcelona, ofwel de haven, is bijna net zo oud als de stad zelf. Nog steeds vormt dit een belangrijk punt voor de in- en export van goederen. In het gedeelte “Port Vell” kun je als toerist deelnemen aan verschillende spannende excursies of genieten van de heerlijke lokale (vis)gerechten. Ga tijdens een bezoek aan de haven ook eens naar het Maremagnum winkelcentrum, want hier vind je het grootste aquarium van Europe!
Het Plaça Catalunya is het centrale plein van de stad en vanaf hier vertrekken er veel bussen en metro’s richting alle stadsdelen. Dit is tevens een goede plek om een taxi te scoren vanwege de centrale ligging. Het plein is aangekleed met waterfonteinen en beelden en met name na zonsondergang is het plein erg sfeervol.
Een bezoek aan deze Spaanse topstad is echter niet compleet zonder een bezoek aan de Maercat dela Boqueria; de grootste versmarkt van Barcelona. Voor de Bourgondische vakantieganger is dit ‘the place to be’ wanneer je opzoek bent naar de lekkerste verse vis en vlees, fruit en groenten. Probeer ook de lokale lekkernijen zoals de olijven en Spaanse kazen eens!

Gerona

gerona
Foto bron: https://www.flickr.com/photos/bizantine/4554956170

Na een heerlijk bezoek aan Barcelona is het nu tijd voor een korte doorreis naar het noord-oostelijk gelegen zusje van deze stad, zich wat betreft bezienswaardigheden en sfeer zeker kan meten aan Barca; namelijk Gerona!
Een prima startpunt voor deze trip is de Kathedraal van Gerona, ook wel de Santa Maria Kathedraal genoemd. Deze kerk ligt op een hoger punt en is daarom altijd te zien, waar je ook bent in de stad. Het Gotische bouwwerk is met recht imposant te noemen en is dan ook honderden jaren in aanbouw geweest. Vergeet ook niet om het museum in de Kathedraal te bezichtigen, waar je talloze oude sierraden en ander schatten aantreft.
Als je toch op de museum-tour bent, loop dan even door naar het Museu d’Historia de Girona, waar je duizend jaar mee terug wordt genomen in de boeiende geschiedenis van de stad. Ook het Archeologisch Museum dat je aantreft in het Sant Pere de Galligants klooster uit de 12e eeuw geeft een goed beeld van de –met name prehistorische en Romeinse- geschiedenis van Gerona.
De stadsmuren van Gerona zijn zeer de moeite waard om te bekijken. De oudste delen stammen zelfs uit de 4e eeuw na Christus en zijn na enige restauratie haast in oorspronkelijke vorm te bewonderen. Wie van wandelen houdt, kan over de stadmuren lopen en van het prachtige uitzicht over deze oude stad genieten. Tip: wandel van het Klooster van Saint Pere de Galligants naar het centrale plein!
Gerona is een stad om heerlijk te genieten. De lokale keuken is voortreffelijk en voor een avondje uit ben je ook hier aan het goede adres. Minder bekend zijn de theaters in Gerona, die je kunt bezichtigen maar waar je tevens ook kunt genieten van voorstellingen. Gerona kent daarnaast ook talloze badhuizen, waar je heerlijk kunt genieten van het natuurzuivere water in een relaxte omgeving in Arabische stijl. Kortom: een stad die je beslist niet mag missen bij een bezoek aan Barcelona!