Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Valencia

5/5 - (1 stemmen)

Valencia is een stad gelegen in het Oosten van het Land en is de op twee na grootste Stad van Spanje na Barcelona en Madrid. Valencia is ook een gemeente en provincie. De stad heeft rond de 800.000 inwoners en in de provincie Valencia wonen ongeveer 1.8 miljoen inwoners. De stad ligt aan de rivier de Turia en is gelegen aan de Costa del Azahar aan de Middellandse Zee. De oorsprong van de stad gaat terug tot 138 v. Chr. en werd gesticht door de romeinen. De stad staat ook bekend als de geboorteplaats van het bekende wereldgerecht Paella. Paella is het bekendste gerecht van de Spaanse keuken. In het gebied van de stad groeien veel sinaasappelen en wordt daarom ook wel de sinaasappelstad genoemd. Tegenwoordig is Valencia een erg leuke en actieve stad waar je naartoe moet als je een stedentrip maakt door Europa.

 

Geschiedenis

De stad Valencia werd gesticht in het jaar 138 v. Chr. door de romeinen. Na minder dan 75 jaar werd de stad compleet verwoest door een conflict tussen de 2 romeinse leiders Pompeius en Quintus Sertorius. Voor een gedeelte werd de stad hersteld en kreeg het een Romeins circus. Vanaf de 4de eeuw na Christus kwam er een katholieke samenleving in Valencia en veranderde de Romeinse stad in een christelijke stad. Deze periode is tegelijk met de komst van de Visigoten uit het voormalige Germanie. Vanaf het begin in de 8ste eeuw begon de stad weer te groeien door de overheersing van de Moren. De stad kreeg zelfs de Arabische naam Balansiya. Over het algemeen was de bezetting van de Moren vreedzaam en was er weinig geweld. In deze tijd kwamen er veel moskeeën in Valencia. Deze Moskeeën werden veranderd in katholieke kerken door de verovering van Rodrigo Diaz de Vivar. Als vervolg van deze veranderingen kreeg de stad ook een aartsbisschop. Na het overlijden van Rodrigo Diaz de Vivar ging het bergafwaarts met de stad en werd ze ook weer veroverd door de Arabieren. Pas in 1238 werd de stad bevrijd door Jaime de Veroveraar. Het leger waar hij dit mee deed bestond vooral uit Italianen en Duitsers. In de 15de eeuw begon ‘de gouden eeuw van Valencia’, want de jaren hiervoor was er een pestepidemie uitgebroken. Na de 15de eeuw ging het een stuk voortvarender met de stad en het eerst gedrukte boek van Spanje kwam zelfs uit Valencia. Hierdoor kende de stad een soort literatuurrevolutie en er kwam in het begin van de 16de eeuw zelf een universiteit. De stad is in de Spaanse Successieoorlog nog een tijd in handen geweest van de Britten, maar dit was al snel voorbij. Tijdens de Spaanse onafhankelijkheidsoorlog waren het de Fransen die de stad veroverden, maar deze periode was ook zeer kort. De stad kende een verbazingwekkende ontwikkeling in de 19de eeuw. In 100 jaar tijd verdrievoudigde het inwoners aantal van de stad. Dit kwam mede door het afbreken van de oude stadsmuren.

 

 

http://www.valencia.tips/wp-content/uploads/2014/03/Valencia.jpg
http://www.valencia.tips/wp-content/uploads/2014/03/Valencia.jpg

Bezienswaardigheden

De stad Valencia heeft veel prachtige bezienswaardigheden. De stad ken een aantal mooie parken, zoals de Parque Natural de la Albufera en Dehesa del Saler. De stad heeft ook een prachtig wetenschappelijk complex genaamd: Ciudad de las Artes y Ciencias. In dit complex is erg veel te doen. Zo bevindt er het grootste aquarium van Europa en kan je je ogen uitkijken naar de mooiste zeedieren. Ook is er een wetenschapsmuseum waar veel verschillende exposities te zien zijn. Je kan er ook leuk gaan sporten, want er zijn diverse sportvoorzieningen aanwezig. In het complex zijn ook een aantal leuke kleine parken te vinden, waar je gezellig doorheen kan lopen en genieten van deze prachtige stad. Het complex heeft ook een IMAX theater waar je naar leuke films en documentaires kunt gaan. Kanttekening hierbij is wel dat het meest Spaans gesproken is.

De stad heeft veel bekende gebouwen en er is niet 1 bepaald stadsbeeld, zoals in Barcelona de Sagrada Familia. Bekende gebouwen uit Valencia is het handelgebouw La Lonja de la Seda en de Mercado Central is erg leuk om te bezoeken, want er zijn honderden leuke kraampjes waar je als toerist doorheen kan lopen. Ze verkopen hier veel eten, maar je vind er ook gezellige kleding kraampjes.

Een andere leuke bezienswaardigheid voor toeristen is de wijk Eixample. Het is een wijk die erg veel weg heeft van een museum door al de kunst die er te vinden is. De straten in de wijk zijn erg breed en de tuinen zijn erg mooi en verzorgd. De structuur van de wijk is in tegenstelling tot alle andere wijken in Valencia erg overzichtelijk.

In het verleden had de stad een karakteristiek muur die zich beschermde tegen vijanden. Helaas is er niet veel over van deze muur, toen hij werd afgebroken aan het eind van de 19de eeuw. De enige overblijfselen zijn de Torres de Quart en de Torres de Serranos. De Torres de Serranos bleef overeind staan, omdat hij nog functioneerde als een gevangenis. De Torres de Quart is een historisch erg mooi, want dit gedeelte van de muur had een defensieve functie in het verleden. Mede hierdoor zie je eeuwenoude kogelgaten in de muur zitten door de vele bezettingen die Valencia heeft gekend.

 

Natuur en Klimaat

De stad kent een mediterraan klimaat en de winters zijn zeer mild en de zomers zijn erg warm. Over het algemeen is het iets warmer dan in Barcelona, maar niet zo extreem als in binnenlandse steden zoals Madrid.  In deze steden kan het in de zomer erg warm en benauwd worden. In Valencia is dit niet het geval, want het ligt aan de kust. Over een jaar gemeten is het gemiddeld 18 graden in Valencia. In het ergste geval wordt het in de winter 6 graden en in het warmste geval blijft het rond de 16 graden in de winter. In de zomer kan de temperatuur oplopen tot 30 graden. Jaarlijks valt er erg weinig neerslag, maar als er regen valt dan gebeurt dit ook in grote mate. Zware regenbuien hebben regelmatig tot overstromingen geleid in Valencia.

 

http://www.espanaexclusiva.com/wp-content/uploads/2015/03/valencia_2526831b.jpg
http://www.espanaexclusiva.com/wp-content/uploads/2015/03/valencia_2526831b.jpg

Cultuur en nachtleven

Valencia is een tweetalige regio net zoals Barcelona. Naast het reguliere Spaans spreken ze in Valencia ook Valenciaans. Dit lijkt erg op het Catalaans van Barcelona. Het verschil is alleen dat in Valencia veel meer Spaans wordt gesproken dan Valenciaans. In Catalonie zijn Catalaans en Spaans even belangrijk. Toch is het Valenciaans sterk aanwezig in provincie en stad Valencia. Op bepaalde verkeersborden is het Valenciaans terug te vinden.

Een bekend evenement van Valencia is het Festival Las Fallas. Het is een nationaal bekend festival, dat 19 dagen lang duurt. Het hele jaar door wordt er geld ingezameld voor dit festival. Met dit geld worden enorme poppen gemaakt van piepschuim en papier mache. Vervolgens worden deze poppen in de brand gestoken met vuurwerk. Voor het afsteken van dit vuurwerk vormen deze poppen een parade. Het afsteken van het vuurwerk levert een spektakel op. De poppen die worden gemaakt verschillen erg van elkaar. Elke dag wordt er veel vuurwerk afgestoken en worden er diners georganiseerd. Tijdens deze diners wordt massaal Paella gegeten.

Het nachtleven in Valencia is net als in andere grote Spaanse steden erg bruisend. Net als in alle andere steden in Spanje wordt er erg laat gegeten. Rond 10 uur in de avond wordt er avond gegeten en na het eten gaan de jonge Spanjaarden naar de clubs en bars. Deze zijn tot erg laat in de ochtend geopend.