Inspiratie

Goed voorbereid op reis

Goed voorbereid op reis 5.00/5 (100.00%) 1 vote

Vakantie: je verheugt je er elk jaar op, en misschien heb je zelfs wel het geluk dat je vaker dan een keer per jaar op vakantie kunt. Echter, of je nu een keer in de paar jaar gaat of elk jaar een aantal keren, een goede voorbereiding is volgens het gezegde altijd het halve werk.
Nu zijn bepaalde dingen natuurlijk logisch om mee te nemen op vakantie. Waarschijnlijk gaat niemand de deur uit zonder schone sokken, schoon ondergoed of hun jongste kind.. Maar er zijn ook zaken die misschien minder voor de hand liggen, zoals eventuele medicijnen, of praktische zaken zoals een auto vignet of als je met het vliegtuig gaat: moet ik mijn paspoort meebrengen of is mijn Nederlandse identiteitskaart voldoende?

Nu is Spanje natuurlijk relatief gezien niet zo ver weg. Dat biedt een aantal voordelen. Zo kun je in Spanje vrij makkelijk bepaalde dingen kopen die je in je drukte om de deur uit te komen, toch vergeten bent in je koffer of je handbagage te stoppen. Een fles shampoo bijvoorbeeld is natuurlijk zo gekocht. Maar op het gebied van medicijnen is het beter voorbereid op pad te gaan. Vaak zijn de verpakkingen van medicijnen bij de apotheker of drogist op je bestemming van vakantie in Spanje, enkel in het Spaans of Catalaans en weet je dus niet precies waar het middel voor dient. Je zult niet per ongeluk een laxeermiddel willen nemen in plaats van een paracetamol. Hier volgen enkele tips voor medicijnen die in ieder geval altijd handig zijn om mee te nemen.

Medicijnen en andere zaken om mee te nemen op reis

Eigen medicijnen

Zorg van te voren dat je je eigen voorgeschreven medicijnen in huis hebt en zorg ook dat je wat extra hebt, in het geval je iets kwijtraakt. Controleer hierbij wel van te voren of je medicijnen niet onder de Opiumwet vallen. Vanzelfsprekend valt hier morfine onder, maar ook medicijnen tegen ADHD zoals Ritalin. Deze mag je niet zomaar meenemen naar het buitenland, je hebt hiervoor een verklaring nodig van je huisarts. Regel deze verklaring tijdig, zodat je je medicijnen gewoon correct kunt blijven gebruiken tijdens je vakantie. Je huisarts of de plaatselijke GGD kan je ook informeren over welke medicijnen je wel of niet zo mee mag nemen op vakantie.

Ook voor ‘gewone’ medicijnen die niet onder de Opiumwet vallen, is het handig om hier een overzicht van mee te brengen. Het handigst hierbij is om deze dan (ook) in ieder geval in het Engels te vertalen, zodat een eventueel behandeld arts meteen weet welke medicijnen jij nodig hebt in geval van nood. Het is natuurlijk niet te hopen, maar het is altijd goed om voorbereid te zijn.

Pijnstillers

Bij pijn, koorts en plotselinge ziekte is het altijd handig om paracetamol bij je te hebben, omdat dit een middel is dat je vaak in combinatie met andere medicijnen kunt gebruiken. Als je andere pijnstillers wil meebrengen, controleer dan eerst of deze niet onder de Opiumwet vallen of haal hiervoor tijdig een verklaring.
Een thermometer is ook altijd handig bij je te hebben, in geval van bijvoorbeeld koorts. Een eventuele dokter zal je ook naar symptomen vragen, waaronder koorts.

Reizigersziekte

Reizigersziekte is eigenlijk een chique benaming voor het krijgen van diarree op reis. Verandering van omgeving en dieet kunnen diverse darmproblemen tot gevolg hebben. Zorg daarom altijd dat je middelen tegen diarree, maar ook tegen verstopping bij je hebt. Als de klachten met deze middelen niet snel afnemen, raadpleeg dan wel een arts.

Het is ook handig om middelen bij je te hebben tegen reisziekte, indien je daar vaak last van hebt. Het kan natuurlijk ernstig je vakantie verpesten als de rest van de prachtige natuur geniet, terwijl jij met je hoofd uit het autoraampje hangt.

Verbanddoos

Hoe afgezaagd ook: neem een verbanddoos mee en zorg dat deze voldoende gevuld is! Zorg in ieder geval voor ontsmettingsmiddelen, gaasjes, pleisters en verband. Een schaartje is ook onmisbaar, net als een paar handschoentjes.

Zonnebrand!

Dit is ook een inkopper, maar zorg voor genoeg en goede zonnebrandcrème. Hou er hierbij rekening mee dat zonnebrandcrème niet onbeperkt houdbaar is. Daarom kun je beter voor je jaarlijkse zonvakantie een nieuwe zonnebrandcrème kopen, omdat de werkzame stoffen uitwerken na ongeveer een jaar. Ook wanneer je niet snel verbrand, is het erg belangrijk om je goed in te smeren. Het is belangrijk je huid te beschermen en bovendien is het ook een fabeltje dat je niet bruin word als je je insmeert. Vergeet ook niet om een goede aftersun crème mee te nemen, voor na het zonnebaden. Dat geeft je huid de kans te herstellen van de zon en misschien ook het zoute water waaraan je je huid hebt blootgesteld.

Ook goed om te weten

Inentingen

Voor Spanje gelden er geen verplichtingen wat betreft inentingen en vaccinaties. Malaria komt bijvoorbeeld niet in Spanje, dus het is ook niet nodig om bijvoorbeeld een geïmpregneerde klamboe mee te brengen op je vakantie. Het staat je natuurlijk wel vrij er aan mee te nemen, want muggen zitten natuurlijk helaas overal..

Gelukkig doet dit natuurlijk niets af aan de heerlijke zon van Spanje. Bekijk nu het aanbod en verwen jezelf met een heerlijke lastminute Spanje waar je nog lang over na zult praten.

Tags:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Menu Title