Spanje staat bekend als een land van de geschiedenis, monumenten, stranden, uitgaan, en de keuken. Het land beschikt over goed bewaarde tradities en een rijke cultuur. De feesten die traditioneel worden opgevolgd en plaats vinden zijn wereldbekend, jaarlijks trekken er veel landgenoten en toeristen naar de verschillende plaatsen om deel te mogen nemen aan de Spaanse cultuur. Hier onder staat de top 3 traditionele feesten van Spanje beschreven.
1. Semana Santa
Een andere benaming van de Semama Santa is ‘De heilige week’, dit is te danken omdat het feest een week voor Pasen plaats vindt. De Semana Santa is een van de werelds meest bekende feest, het is traditioneel Spaans feest dat in alle steden plaats vindt maar het meest uitbundig gevierd wordt in Sevilla. Het begon allemaal in de dertiende eeuw, een aantal kerkgenootschappen gingen de straten op om door de stad Sevilla te lopen. Dit deden zij met constructies waarop de maagd Maria of Christus staat afgebeeld om de lijdensweg en dood van Christus te herdenken, ook wel het boetekleed aantrekken.
Een bekend beeld van Semana Santa zijn de mensen die gekleed zijn met een puntige hoofdbedekking en deelnemen aan de processie. Een processie is een vorm van de Semana Santa. Deze mensen worden de Nazarenos genoemd en zijn ieder jaar met grote aantallen aanwezig die op kunnen lopen tot 2.000 man. De kostuums die door de Nazarenos gedragen worden, doet bij veel mensen denken aan de Ku Klux Klan. De Ku Klux Klan dragen soortgelijke kostuums maar zij hebben dit overgenomen van de Nazarenos en dus hebben veel westerlingen een negatief beeld over de Semana Santa. Het feest staat dus los van de anti katholieken en wordt door de mensen gevierd als het begin van de lente.
2. San Fermin
San Fernin is het feest om de heilige San Fermin te eren, hij was de eerste bisschop van de stad Pamplona. In de derde eeuw ging San Fermin naar de toen Romeinse stad Pamplona om in opdracht, de stad te evangeliseren. Later is hij door de heilige Saturninus tot priester gedoopt en keerde terug naar de stad Pamplona. Verder heeft hij meer dan 3.000 mensen in Amiens gedoopt waar hij later in 1591 is onthoofd. Ieder jaar op 7 juli wordt het beeld van de heilige San Fermin door de Pamplona gedragen om de eerste bisschop van de stad te eren. Het feest bestaat sinds 1591.
San Fermin wordt ook wel ‘De ren van de stieren’ genoemd. Zoals de naam het al misschien zegt bestaat het feest uit stierenrennen maar ook uit stierengevechten. Ieder jaar komen er meer dan een miljoen mensen naar de stad Pamplona om aan dit feest deel te nemen. Op 6 juli verzamelen de mensen met rode zakdoeken zich op het centrale plein van Pamplona om de officiële opening van een week lang feesten mee te maken. Iedere dag om klokslag 08:00 begint ‘de ren van de stieren’ en worden er 6 stieren los gelaten om ze door de straten van Pamplona te jagen, voor veel mannen is dit het moment om hun mannelijkheid te laten zien. In de middag vinden de stierenvechten in de arena ‘Plaza de Toros’ plaats. Het is traditioneel dat een stier bij het stierenrennen of stierengevechten er niet levend vanaf komt, het vlees van de stier wordt verwerkt in een estofado of als chuleta en aangeboden. Een Estofado is een stoofpot en een chuleta is een kotelet.
3. La Tomatina
Dit feest is ontstaan tijdens de lokale optocht van de ‘Gigantes y cabezudos’ in 1945. De ‘Gigantes y cabezudos’ zijn reuzen en groothoofden, het is een oude traditie waarbij bekende figuren, dieren of fabelwezens worden uitgebeeld als een stadsreus. Ze worden gedragen ter verheerlijking bij stoeten en processies. In 1945 waren er enkele jongeren die ruzie zochten omdat zij niet mee mochten doen met de optocht van de ‘Gigantes y cabezudos’, zij waren zo boos dat zij tomaten stalen van een dichtbij zijnde groentekraam en deze gooiden naar de lokale optocht. Het jaar dat daarop volgde gooiden de jongens opnieuw tomaten naar de optocht, ditmaal met de tomaten die zij van thuis hadden mee gebracht. Na enkele jaren deze actie te herhalen is er een onofficiële traditie ontstaan.
De jaren verstreken en in het jaar 1950 werd het feest door de gemeenteraad van de plaats Buñol nog toe toegelaten. I951 werd de traditie verboden en werden er enkele mensen opgepakt die toch de traditie voort hadden gezet. Het feest werd later weer toegestaan en de tegenstander werd bespoten en over gegoten met water. In het jaar 1957 was het opnieuw raak, het feest werd weer verboden en bij deelname stond er een gevangenisstraf op. Later werd de wet toch weer veranderd en in 1959 was de traditie definitief, in 1980 werden er zelfs tomaten uitgedeeld door de gemeenten.