Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
Rate this post

Bilbao is een gemeente van de Spaanse regio Baskenland. De hoofdstad van de provincie heet ook Bilbao. In 2013 had de stad Bilbao een inwonersaantal van bijna 350.000 en in de gehele regio van Bilbao wonen bijna 800.000 mensen. De stad Bilbao is gelegen in het noorden van Spanje. De rivier Nervion ligt door de stad Bilbao. In de wereld zijn5 steden met een Guggenheim museum en Bilbao is daar een van. Het museum Guggenheim de Bilbao. Het inwonersaantal van de stad is de afgelopen 30 jaren sterk gedaald, want de inwoners trokken massaal naar de nabij gelegen kustplaatsen. Het klimaat is anders dan in andere grote steden. Het typische Spaanse klimaat is Mediterraan, maar in Bilbao is er een gematigd en vochtig zeeklimaat.

 

Bron:http://www.spain.info/export/sites/spaininfo/comun/carrusel-recursos/pais-vasco/dp_bilbao_dg_im_01.jpg_369272544.jpg
Bron:http://www.spain.info/export/sites/spaininfo/comun/carrusel-recursos/pais-vasco/dp_bilbao_dg_im_01.jpg_369272544.jpg

 

Geschiedenis

De geschiedenis van de stad Bilbao gaat terug tot het jaar 1300 en is gesticht door de toenmalige landheer Diego Lopez V de Haro. Waar de naam Bilbao vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Sommige zeggen dat Bilbao staat voor goede oversteek, maar anderen zeggen dat het staat voor twee oevers. De stad bestond in de eerste jaren alleen uit een klein aantal straten en de Santiagokathedraal. De groei van Bilbao ging erg langzaam en 200 jaar na de stichting was het inwonersaantal gestegen naar 3000. Rond deze tijd kwamen er ook steeds meer spanningen tussen grote en belangrijke families. De stad is ook slachtoffer geweest van drie overstromingen en de kathedraal is een keer bijna helemaal verwoest door een brand. Toch bleef de stad door groeien. De haven van Bilbao begon een steeds belangrijkere rol te spelen rond deze tijd.

Tijdens de 19de eeuw werd de stad Bilbao meerdere keren aangevallen, maar dit was zonder succes. De stad kreeg in deze eeuw ook regelmatig te maken met ruimte gebrek. De groei van de stad bleef een probleem en er was eigenlijk geen ruimte om uit te breiden. Rond 1900 begon de uitbreiding van de stad en tegenwoordig is deze uitbreiding genaamd Distrito de Abando het centrum van de stad.

In 1936 werd Bilbao de hoofdstad van Baskenland. Baskenland heeft veel te verduren gekregen tijdens de Spaanse burgeroorlog, want Baskenland verzette zich hevig tegen Francisco Franco. De stad is tijdens de tweede wereldoorlog hierdoor gebombardeerd.

 

 

Natuur en klimaat

De stad Bilbao heeft een ander klimaat dan andere Spaanse steden. De meeste Spaanse steden hebben een mediterraan klimaat, maar Bilbao heeft een vochtig zeeklimaat. De stad kent het hele jaar zachte temperaturen en de zomers zijn niet extreem warm. De winters zijn erg mild. Door het zeeklimaat valt er veel neerslag in de herfst en zomer. De laatste jaren stijgt de gemiddelde temperatuur. Een aantal jaar achter elkaar hebben ze in de zomer last gehad van hitte golven. In juli is de gemiddelde temperatuur rond de 25 graden en in de koude wintermaanden rond 13 graden.

 

 

Nachtleven

Bilbao kent een bruisend en erg gezellig nachtleven. De meeste clubs en barretjes zijn te vinden in het oude centrum. In de club Congreso kan je een avond helemaal uit je plaat gaan of je kan natuurlijk genieten van de typische lokale gerechten in de diverse restaurantjes. De stad kent ook veel internationale restaurants en gerechten te bestellen die je normaal vindt in andere landen. Je leert de stad pas echt goed kennen door het nachtleven van Bilbao, want je mengt je tussen de lokale bevolking. Op deze manier leer je Bilbao op een hele andere manier kennen. De stad is ook erg gezellig als je niet van uitgaan houdt, want er zijn veel gezellige restaurantjes en cafétjes waar je rustig wat kunt drinken. De stad heeft ook meerdere theaters waar verschillende voorstellingen in worden gegeven.

 

 

Bezienswaardigheden

Bron:http://media.guggenheim.org/content/Affiliates/Bilbao/homepage/bilbaoabout.jpg
Bron:http://media.guggenheim.org/content/Affiliates/Bilbao/homepage/bilbaoabout.jpg

Het Guggenheim museum van Bilbao is het hoogtepunt van alle bezienswaardigheden. Het gebouw is gevormd door allerlei titanium platen en is prachtig. Binnenin het museum vind je allerlei prachtige moderne kunst.

Het stadhuis genaamd Ayuntamiento is erg mooi om te bezoeken. In dit gebouw worden alle beslissingen genomen over de stad Bilbao. In dit stadhuis kan je een rondleiding krijgen en krijg je allerlei leuke weetjes te horen. De Basilica de Begona is een prachtige kerk die gebouwd is in de 16de eeuw. Het is een pelgrimskerk met meer dan 25 verschillende klokkentorens. De kerk bevindt zich bovenop een de heuvel van Bilbao. Het uitzicht vanaf deze kerk is dan ook prachtig en je kan de hele stad zien.

De Santiagokathedraal bevindt zich in het hart van de stad Bilbao. De bouw van de kerk gaat terug tot de 14de eeuw. De kerk heeft een prachtige gotische stijl en de details adembenemend.

 

 

Top 5 hotels

1. Silken Grand Domine Bilbao

2. NH collection Villa de Bilbao

3. Sercotel Gran Bilbao

4. Hesperia Bilbao

5. Best Western Conde Duque