Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Bruisend Torremolinos

Rate this post

Gelegen aan de Spaanse Costa del Sol en de Middellandse zee, ligt het zonovergoten Torremolinos. Torremolinos behoort tot de provincie Málaga en die provincie hoort dan weer bij de autonome regio Andalusië. Andalusië is de heetste streek van heel Europa, maar staat ook zeker bekend om andere zaken zoals het heerlijke eten, de mooie natuur en de rustieke en authentieke gebouwen.

Torremolinos is vandaag de dag een middelgrote stad met iets meer dan 60.000 inwoners. Torremolinos was jarenlang een onbekend vissersplaatje, maar het opkomende massatoerisme naar Spanje in de jaren 50 maakte daar een eind aan. Torremolinos is dan ook altijd een zeer populaire vakantiebestemming gebleven en is zelfs een van de meest bezochte vakantiebestemming van heel Spanje. Gelukkig zal je, ondanks het massatoerisme, zeker merken dat er nog genoeg te beleven in dit prachtige stukje van Spanje. Neem bijvoorbeeld zeker eens de moeite om de oude visserswijken van El Calvario, La Carihuela en El Bajondillo te bezoeken, want hier zal je zeker de authentieke Spaanse sfeer kunnen opsnuiven!

Een stukje geschiedenis

Rüines Bolonia
Rüines Bolonia

Torremolinos is een stad met veel historie. In de buurt van de vestiging Castillo de Santa Clara (tegenwoordig Hotel Santa Clara) hebben archeologen prehistorische mensenresten opgegraven. Enkele van deze belangrijke plekken zijn Cueva del Encanto en de Cueva Tapada.
Ook de Romeinen hebben hier gewoond en hebben ook zeker hun sporen nagelaten. Zo hebben zij de eerste weg aangelegd, namelijk tussen Malaga en Cadiz en hebben zij langs de gebouwde wegen zoutfabrieken. Van deze fabrieken kun je ook vandaag de dag nog de ruïnes bekijken in Bolonia, gelegen in de provincie Cadiz.
Na de Romeinen kwamen de Arabieren en zij hebben de streek eigenlijk gevormd tot wat ze nu is. De Arabieren hebben de Torre de los Molinos gebouwd, waar de stad uiteindelijk ook naar vernoemd is.
De molens in de stad zorgden tot het begin van de 20e eeuw voor schoon en drinkbaar water. Daarna begon het water door de leidingen uit Malaga te stromen, maar de molens zijn altijd blijven staan en bepalen nu nog steeds het stadsbeeld. Uiteindelijk is Torremolinos op 27 september 1988 onafhankelijk verklaard van Malaga, waar het tot dan toe behoorde.

Aangenaam klimaat

Andalusië, de streek waarin Torremolinos ligt, is de warmste streek van Europa. Het is dus altijd lekker warm in Torremolinos, zelfs in de winter. Dit komt door de ligging van de stad en de streek: gelegen aan de Middellandse zee, stroomt er altijd warme lucht binnen. Vaak is de wind lekker fris door de nabijheid van de zon, maar als de wind uit het zuiden komt, kan deze erg warm zijn en de temperaturen in de zomer laten oplopen tot wel 40 graden! Denk hier dus goed bij na als je je vakantie plant: wanneer je graag bezienswaardigheden wil bezoeken en actief aan het lopen en/of fietsen bent, is 40 graden natuurlijk erg lekker. Kies dan liever voor het voorjaar of het najaar, dan is het minder heet maar alsnog heerlijk warm.

Wat te doen in Torremolinos?

Uitgaan

Torremolinos is ook zeer populair onder Nederlandse jongeren. Het warme weer, de heerlijke zee en het vertier is wat de jongeren aantrekt in Torremolinos. Zeker in het centrum van Torremolinos zijn er veel discotheken en clubs te vinden, maar ook veel gezellige kroegen en cafés die ook zeker veel vermaak bieden voor mensen uit oudere leeftijdscategorieën. Het is hoe dan ook gezellig in Torremolinos. Vooral de wijk Sant Miquel is erg populair onder Nederlanders, vanwege al het vermaak dat dicht bij elkaar gesitueerd is.

Lekker eten

Heerlijke tapas
Heerlijke tapas

Torremolinos, en eigenlijk heel Andalusië, staat ook zeker bekend om het heerlijke eten. In Torremolinos kun je heerlijk genieten van tapas. Deze kleine, verschillende hapjes dienen ertoe om de eetlust op te wekken. Grappig is het verhaal waar de naam ‘Tapa’ (tapas is meervoud) vandaan komt. Letterlijk betekent tapa deksel. Om te voorkomen dat er vliegen en andere insecten in de drankjes terecht kwamen, werden de glazen afgedekt met een dekseltje. Om het geheel wat gezelliger te maken, werden de hapjes op deze dekseltjes geserveerd en zo is de tapas ontstaan. Nog steeds zal je bij je drankje vrijwel altijd een gratis hapje krijgen, dit hoort bij de traditie in Spanje. Enkele bij ons ook zeker bekende tapas zijn chorizo (pittige worst), gevulde paddenstoelen, patatas bravas (aardappelstukjes in pittige tomatensaus) en de tortilla, een omeletje met vaak van alles erdoorheen zoals paprika, uien en aardappel.

Heerlijk om bij deze tapas te drinken, is echt sherry uit Andalusië. De vruchten voor de sherry worden in Jerez de la Frontera verbouwd en geteeld, een plaatje dat op zo’n 220 kilometer van Torremolinos ligt. Enkel de wijn uit deze streek mag de naam Sherry dragen en is daarom echt een plaatselijke topper. Er zijn verschillende soorten Sherry, dus probeer vooral uit welke jij het lekkerst vind of laat je verrassen!

Zoveel te zien

Naast het stappen en ontspannen aan de zon, is er genoeg te doen in Torremolinos. Wanneer je er toch bent, neem dan ook zeker de moeite om een bezoekje te brengen aan de authentieke vissersdorpen. Je zal zien dat Torremolinos gelukkig ook echt wel meer is dan enkel een strook met discotheken en strand, al is dat natuurlijk ook zeker wel leuk!

In El calvario, La Carihuela en El Bajondillo vind je zeker weten nog de rustieke, authentieke sfeer van Spanje. Wandel door de smalle en steile straatjes, bezoek de prachtige vissershuisjes en eindig of breek de dag met een heerlijke maaltijd. Uiteraard kun je heerlijke vis eten in deze dorpjes, want de vis is altijd vers. Ga voor ‘pescadito’, heerlijke gebakken visjes. Gun de kok zijn vrijheid en laat je verrassen met het dag aanbod! Dan weet je zeker dat je de meest verse vis te pakken hebt. Smullen maar!

La Garganta Del Chorro
La Garganta Del Chorro

Voor wie liever wat avontuurlijker bezig is, is er de La Garganta Del Chorro: een prachtige kalkstenen kloof van 180 meter diep. Door deze kloof stroomt het water van de rivier Rio Gualdahorce en dat maakt het een werkelijk uniek natuurgebied met prachtige watervallen, gewoon in het puntje van Europa!

Zoals je vast al vermoedde, is de naam Torremolinos ontleend aan de woorden Torre (toren) en Molinos (molen). Zoals je al bij geschiedenis kon lezen, waren de molens vroeger heel erg belangrijk voor de watervoorziening en was men afhankelijk van de molens voor schoon drinkwater. Vandaag de dag vind je nog één windmolen in de stad, die nu dienst doet als restaurant.

 

Top 5 bezienswaardigheden in en rond Torremolinos

  1. Castillo Bil-bil
  2. Castillo de Colomares
  3. Ezel rijden in Mijas
  4. Parque la Bateria – botanische tuin
  5. Plaza de Toros

Top 5 hotels en appartementen in Torremolinos

  1. Hotel Pez Espada
  2. Appartementen Aguamarina
  3. Appartementen Carihuela Beach
  4. Hotel Meliá Costa del Sol
  5. Appartementen Sol Timor

Beste last minute aanbiedingen Torremolinos

aanbiedingen torremolinos