Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Handige weetjes over Spanje

Rate this post

Spanje heeft een hele andere gewoonte en cultuur dan Nederland. Zo doen ze elke dag aan een siësta, eten ze op andere tijden en is het vaak lekker weer. Ook de Spaanse traditie is iets wat wij in Nederland niet kennen en niet zo snel zouden doen.

Sietsta en eten

Bron: http://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/818925/How-to-Host-a-Tapas-Party
Bron: http://www.sheknows.com/food-and-recipes/articles/818925/How-to-Host-a-Tapas-Party

Een siësta kennen wij hier in Nederland niet, maar zijn wel op de hoogte dat ze daar in bijvoorbeeld Spanje en Italië wel aan doen. Het is een van de bekendste tradities in Spanje. In Spanje gaan de kleinere winkels in dorpen en steden om 14.00 dicht. De grote winkelketen blijven gewoon open, omdat ze anders teveel omzet missen. Tegen 17.00/18.00 gaan vaak de winkels weer open en kan je weer lekker shoppen. De Spanjaarden eten vaan tussen de middag warm en dit doen ze tussen 14.00 tot 17.00. Ze hebben hele andere tijden dan bij ons, wij eten vaak lunch tussen 12.00 en 13.00. Dit komt omdat Spanjaarden vaak om 11 uur nog een ommetje of stokbroodje eten, veel eten ongeveer 5 maaltijden per dag. Sommige doen nog even een dutje (vandaar het woord siësta) van ongeveer een kwartier tot een half uurtje. S’avonds word er een lichte maaltijd genuttigd, dit is pas tegen een uur of 22.00.  Vaak eten ze dan iets van tapas of brood. In het weekend of met feestelijk gelegenheden gaan de Spanjaarden helemaal los en is het diner een stuk uitgebreider.

De Spanjaarden

Bron: https://www.flickr.com/photos/scott1723/10885453753/lightbox/
Bron: https://www.flickr.com/photos/scott1723/10885453753/lightbox/

Spaanse mannen zijn wereldkampioenen levensgenieters. De mannen zijn vooral geïnteresseerd in voetbal, seks, eten, alcohol en gokken. Het belangrijkste is dat ze een goede tijd en levenslust hebben. De Spanjaarden zijn altijd in voor een feestje en zoeken er ook vaak één op. Als het geen familiefeest is of een spontaan feest dan zijn ze wel te vinden in de bars. Wat waarschijnlijk geen verrassing is is dat de Spanjaarden erg van eten houden, ze hebben daar een grote passie voor. Het bestaat vooral uit paella en tapas met veel knoflook en olijfolie. Ook zijn ze dol op alle soorten vlees en vis. Het buitenleven is erg belangrijk in Spanje. Je ziet altijd veel bankjes staan in dorpen en steden waar mensen heerlijk in de schaduw kunnen zitten. Ook zie je altijd dat de terrassen in Spanje druk bezocht wordt door de Spanjaarden zelf. Zou houden van gezelligheid en zitten tot laat nog lekker buiten te praten. Wat de Spaanse sfeer nog gezelliger maakt is het muziek wat vaak wordt gespeeld op de straten.

Klimaat

De klimaat in Spanje is erg verschillend, het best kan het klimaat in twee gebieden worden verdeeld. Noorden/noordwesten en de Middellandse Zeekust. In het Noorden en noordwesten kan je de klimaat een beetje vergelijken met Nederland. In de zomer is het lekker weer maar kan je af en toe flinke regenbuien hebben. In dit gebied valt de meeste neerslag van Spanje. Het is hier gemiddeld 22 graden en kan oplopen tot 30 graden. Bij de Middellandse zeekust is het een mediterrane klimaat. Je hebt her warme en droge zomers en zachte vochtige winters. Hier gaan ook vaak de toeristen op vakantie omdat het hier lekker warm is.

Spaanse traditie 

Bron  https://nl.pinterest.com/pin/475481673130582801/
Bron https://nl.pinterest.com/pin/475481673130582801/

Flamenco is één van de bekendste elementen uit de Spaanse cultuur. Een dans met stampende voeten en een vurige passie. Geen één dans is hetzelfde, de flamenco dans bevat meer dan 50 verschillende soorten flamenco dansen. Aan de sfeer en de gekozen melodieën passen ze zich aan. De emotie is ook heel belangrijk in de dans, hier past de danser zijn dan op aan. Die kan ter plekken want er is veel ruimte voor improvisatie. Over stierengevechten zijn de meningen nog erg verdeeld. De meerderheid van de Spanjaarden en buitenlanders vinden het maar niks. Een andere deel van de Spanjaarden zegt dat het bij de Spaanse cultuur hoort. Het is een gewelddadige traditie waarbij er als vermaakt dieren worden gedood. De stier wordt na een gevecht altijd dood gemaakt, in kleine uitzonderingen blijft hij leven als hij dapper is geweest. Wij als Nederlanders zouden er niet aan moeten denken aan deze gruwelijke traditie.