Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Zaragoza

Rate this post

Zaragoza is de op vier na grootste stad van Spanje en de hoofdstad van de provincie Aragon. Het ligt gelegen in een vallei met bergen en ligt boven een zeeniveau met een hoogte van 199 meter aan de rivier Ebro. Rondom de stad liggen woestijnen en bossen. Verder heeft de stad een inwonersaantal van 666.058, dit is de helft van het inwonersaantal van de gehele provincie Aragon. Door de gunstige ligging van de stad dient het als een handelscentrum en industriestad, het ligt namelijk centraal van de steden Bilbao en Barcelona. Zaragoza is een stad die zeker een keer bezocht moet worden maar wordt vaak vergeten vanwege de aandacht die steden als Barcelona en Madrid trekken.

Geschiedenis

In de eerste eeuw voor Christus werd de stad onderdeel van een Romeinse kolonie dat toen onder leiding stond van keizer Augustus. De naam die aan de stad werd gegeven hing af van de keizer, dat was namelijk ‘Caesarea Augusta’. Later viel het Romeinse rijk en in de zevende eeuw en om precies te zijn in het jaar 712, werd de stad door de Moren veroverd. Doordat de Moren de stad hadden veroverd gaven zij de stad een andere naam genaamd Cesaracosta. De stad was erg geliefd want in het jaar 1118 werden de Moren de stad uitgedreven door Alfonso van Aragon, het werd de hoofdstuk van het koninkrijk Aragon. Door de bezetting werd de naam veranderd naar Çaragoça, de huidige naam Zaragoza stamt hiervan af. In de 19e eeuw speelde de Spaanse oorlog af en dit was vanwege de aandacht aan de onafhankelijkheid van Spanje. De stad heeft hier ook onder geleden want de stad werd in het jaar 1808 en in 1809 veroverd door het leger van Napoleon. Napoleon was een Franse militair en politieke leider van de Franse Revolutie, ook was hij de Franse Keizer van het jaar 1804 tot 1815. Toen de stad door Napoleon was belegerd kwamen er veel mensen om vanwege de honger en zware strijd, ook veel gebouwen moesten het ontgelden. Dat er veel mensen omkwamen is ook terug te zien aan de cijfers want het inwonersaantal daalde van 55.000 naar 12.000, in die tijd zijn er ongeveer 43.000 mensen om het leven gekomen. Later bouwde Zaragoza zichzelf weer op en de stad ging weer leven in het jaar 1865. Dit kwam doordat Zaragoza een spoorlijnverbinding kreeg met de steden Barcelona, Bilbao en Madrid. In het jaar 2008 kende de stad een groeiperiode en dit was mede te danken door het organiseren van de wereldtentoonstelling 2008. In de huidige tijd zijn de invloeden van het Romeinse Rijk en de Moren terug in Zaragoza te zien en dus de moeite waard om de stad te bezoeken

Augusto zaragoza
Bron: http://3.bp.blogspot.com/-bN2Jin0JmFM/Ur_ndH_2rPI/AAAAAAAAeF4/nsZIfpAKipw/s1600/estatua+Cesar+Augusto.jpg

Natuur en klimaat

Net als de andere steden van Spanje kent Zaragoza een mediterraans klimaat dat wordt beïnvloedt door het gematigde landklimaat. Dit betekent dat de stad over warme zomers en koude winters beschikt. Ook betekent dit dat de stad iets lagere temperaturen kent dan de aan de kust gelegen plaatsen van Spanje. De dagelijkse temperaturen waarover de stad beschikt zijn rond de 30 graden en over het gehele jaar is er bijna altijd zekerheid op zon, vooral de maanden mei tot en met september. Het gemiddeld aantal zonuren per dag van het gehele jaar en dus ook de wintermaanden, is 7,3 uur. Je kan bijna met zekerheid zeggen dat in Zaragoza iedere dag de zon 7 uur lang schijnt. Vanwege de warme temperaturen en de vele uren zon koos Zaragoza voor de Expo in 2008. In het gebied rondom Zaragoza heerst er een schaarste aan water, in het noorden van de stad bestaan veel gebieden uit woestijn. Doordat de stad de Expo mocht organiseren kreeg de stad een grote renovatie, hierbij moet gedacht worden aan nieuwe snelwegen en een verbetert vliegveld. De gehele infrastructuur was hierdoor een stuk beter.

Bezienswaardigheden

Zaragoza heeft veel invloed gehad omdat het in het verleden in handen was van het Romeinse Rijk en de Moren en dit is ook terug te zien in de bezienswaardigheden. De resten en monumenten die zijn over gebleven kunnen herleidt worden uit de culturen van de verschillende bevolkingsgroepen. De stad beschikt daarom over een prachtig historisch centrum met de verschillende bouwstijlen en architectuur. Zo beschikt de stad over een kathedraal genaamd ‘El Pilar’, dit is een prachtige kathedraal dat met schilderen van Fransico Goya is versierd. Fransico Goya was een Spaanse graveur en kunstschilder en stond bekend om zijn verlichtende en romantische stijl. Het plein genaamd ‘Plaza del Pilar’ dat voor de kathedraal ligt gelegen is met een lengte van 150 meter een van grootste pleinen van Europa. Op dit plein staat Fransico Goya als monument en beeld afgebeeld. Een ander bezienswaardigheid is de ‘La Seo’, dit wordt ook wel de ‘Catedral del Salvador genoemd. In de geschiedenis van de kathedraal heeft het veel bevolkingsgroepen voorbij zien komen want het diende als een tempel en voor de Moren als moskee. Dit is de reden dat de kathedraal over Romaanse stijlen en kenmerken van de Moren heeft.  In de 9e eeuw werd het paleis ‘Palacio de la Aljaferia’ door Al-Muqtadir gebouwd, dit was de toenmalige Arabische koning. Later werd dit paleis bewoond door andere koningen zoals Ferdinand II en Peter IV. De Spaanse Inquisitie is een opgericht instituut die staat voor de Katholieke orthodoxie en het paleis diende voor hen als zetel. Daarna en dat op de dag van vandaag dient het als de zetel van de regering Aragon. Wat ook zeker de moeite waard is om te bezichtigen is de ‘San Pablo-kerk’ en dit is een kerkgebouw dat in de Mudejarstijl is gebouwd. De Mudejarsstijl is een uniek geval en het betekent dat de kerk in moslim- en christelijke kunstvormen is gebouwd. Het is onderdeel van de werelderf goedinschrijving en gebouwd in de 13e eeuw.

De bezienswaardigheden die hierboven zijn beschreven waarover Zaragoza beschikt is slechts een deel van de vele monumenten die bezocht kunnen worden. Zaragoza heeft zoveel prachtige plaatsen dat je er niet op uitgekeken raakt. Naast de monumenten en de resten daarvan dient Zaragoza als een centraal gelegen plaats voor treinverbindingen en daardoor is het uitgegroeid tot een ware industriestad met een handelscentrum. Zaragoza is een industriestad omdat de fabrieken Siemens en Opel in de stad zijn gevestigd. Een ander voordeel is dat de stad centraal ligt voor treinverbindingen en daardoor ben je binnen een tijd van anderhalf uur in de stad Barcelona en Madrid.

El pilar zaragoza
Bron: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f6/Zaragoza_-_Pilar_desde_el_Puente_de_Piedra.jpg

Uitgaan

In de stad Zaragoza is er altijd wat te doen, zo worden er bijvoorbeeld jaarlijks veel elementen georganiseerd. Dit zijn meestal culturele evenementen zoals theater, dans, exposities, concerten en muziekfestivals en zeker een keer bezocht moeten worden. De winkels die in de historische straten zijn een aanrader want er kan goed geshopt worden. Als de wens is om in de luxere winkels te shoppen kan dit in het gebied dat rondom het Gran Hotel ligt.

Na het winkelen kan er aan het einde van de middag een keuze gemaakt worden uit een groot aanbod van barretjes, restaurants en cafés, ook zijn er veel terrassen waarvan gebruik gemaakt kan worden. Het aanbod hierin is ook divers, zo zijn er eenvoudige taberna’s en luxe restaurants, er kan gezegd worden dat Zaragoza een stad voor iedereen is. Het gezelligste gedeelte dat ook ’s nachts leeft is ‘El Tubo’ en waar je het beste kan drinken is in ‘Calle del Temple. De ‘Calle del Temple’ is een straat die veel barretjes heeft, meer dan de gehele regio Argagon. In het gedeelte ‘El Tubo’ kan de beste tapas worden gegeten en dit komt door de eigen specialiteiten van iedere restaurant. Naast de barretjes en restaurant heeft Zaragoza een nachtleven, ook staat de stad bekend om de lage prijzen die worden gehanteerd. Er zijn dus veel discotheken waar je voor weinig geld drankjes kan nuttigen.

Top 5 hotels

Zaragoza uitgaan
Bron: http://cdn.ipernity.com/121/21/62/11942162.299d580c.560.jpg

– Hotel Reine Petronila
– Apartementos Sabinas El Pilar
– Catalonia El Pilar
– Hotel Sauce
– NH Collection Gran Hotel