Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Traditionele feesten in de Spaanse steden.

Rate this post

Ieder land en ieder dorp heeft zo haar eigen tradities en feesten. Zo heeft men in Nederland Sinterklaas, in Duitsland het Oktoberfest en in Amerika heeft men the 4th of July. In Spanje zijn er wel enkele nationale feestdagen/ tradities, maar hoe deze worden gevierd verschilt enorm per regio en/of dorp. Vandaar dat men in Spanje beter kan kijken naar feesten en/of tradities die gelden voor een enkele streek en/of dorp. In Spanje zijn er enorm veel traditionele feesten in het land, daardoor is er vandaag gekozen om het te hebben over de volgende drie feesten: San Fermín (Pamplona), La Tomatina (Buñol) en Semana Santa (Sevilla).

La Fiesta de San Fermín in Pamplona is een feest dat oorspronkelijk jaarlijks werd gehouden op 10 oktober, maar vanwege de slechte weersomstandigheden is het feest verplaatst naar het begin van de maand juli. Dit feest staat onder toeristen beter bekend als het feest van de stier of de stierenloop. Dit is te danken aan het feit dat het feest bestaat uit de Ren van de Stieren en uit meerdere stierengevechten. Het feest duurt een week en zodoende zijn er elke dag enkele dappere personen die om acht uur in de ochtend door de straten rennen, achtervolgd door een groep stieren. Iedere dag zijn er ook meerdere stierengevechten die men kan bezoeken.

La Tomatina in Buñol (een uur rijden vanuit Valencia) Is het grootste voedselgevecht ter wereld en wordt jaarlijks gehouden op de laatste woensdag van augustus. Deze traditie is begonnen in 1944 of 1945 (niemand weet het precies) en de reden voor dit feest is ook, tot de dag van vandaag, nog onbekend. Op deze laatste woensdag van augustus komen er duizenden mensen samen in de straten van de stad en bekogelen elkaar (gedurende de hele dag) met tomaten.

La Semana Santa is het traditionele feest van Sevilla waarbij meer dan 55 kerkgenootschappen gezamenlijk door de straten van Sevilla lopen. Ieder kerkgenootschap draagt een pasos (contructie met daarop een beeld van de Maagd Maria of een tafereel over het overlijden van Jezus Christus). Het feest duurt een week lang en vindt plaats van 1 april tot en met 8 april.